Mönstrad betong

monstrad_betong-2

Upptäck fördelarna med mönstrad betong

Mönstrad betong har blivit allt populärare och är många gånger ett bättre alternativ än trätrall, asfalt eller stenplattor. Materialet är slitstarkt, kräver knappt någon skötsel och har inte samma problem med gropar och sättningar. Dessutom kan projektet gå ganska snabbt och bli överraskande prisvärt.

Fördelar med mönstrad betong

Ett bra kvitto på att mönstrad betong hör framtiden till är att användningen har ökat kraftigt. Betong är välkänt för att vara starkt, formbart och lättskött. Med mönstrad betong har det blivit möjligt att göra utseendet mer fantasifullt och tilltalande. Nedan följer några av de största fördelarna:
 • Slipp ogräset – Med plattor eller stenar så kommer det växa ogräs i fogarna. Mönstrad betong är heltäckande och har inget sådant problem.

 • Inga ojämnheter – Används plattor eller gatsten så är risken stor att ytan inte blir jämn eller att du drabbas av tjälskjutningar. Rör sig tunga fordon över sådana ytor kan det också hända att sten reser sig eller lossar på grund av hjultrycket. Det är något som du inte behöver oroa dig för om du väljer mönstrad betong.

 • Gjutningen går snabbt – Stensättning är oerhört tidsödande. Betong går däremot snabbt att gjuta och många företag klarar att gjuta uppemot 100 kvadratmeter på en enda arbetsdag. Som alla vet är tid pengar och totalkostnaden för projektet minskar om antalet arbetstimmar minskar.

 • Hög hållfasthet – Om betong gjuts på rätt sätt med grundligt förarbete så blir den väldigt slitstark. Givetvis påverkar tidens tand, men jämfört med alternativen är hållfastheten god.

 • Underhållsfritt – Används trätrall krävs massor av skötsel. Den ska ytbehandlas och ibland måste de delar repareras eller bytas ut. Inte heller en stenläggning är underhållsfri. Ogräs måste plockas bort och ojämnheter kan behöva rättas till.

 • Variera färg, form och ytstruktur – Mönstrad betong är mycket flexibelt. Det går att ta fram en design som passar just din smak. Du kan till exempel kombinera olika färger eller mönster på en uteplats och lyfta fram din personlighet.

Användningsområden för mönstrad betong

Den stora fördelen med mönstrad betong är att det går att använda nästan var som helst. De flesta projekt som annars använt asfalt eller gatsten kan istället välja mönstrad betong. Nedan följer några exempel:

 • Garageuppfart
 • Uteplats
 • Parkeringsplats
 • Gångväg
 • Cykelbana
 • Bensinstation
 • Innetorg
 • Galleria
 • Busshållplats

Kort sagt har mönstrad betong börjat användas överallt av bostadsrättsföreningar, företag och privatpersoner. En gång i tiden sågs betong som ett grått och trist byggmaterial, men den moderna tekniken har förändrat allt. Nu är det ett hett efterfrågat material, inte minst av stadsarkitekter och trädgårdsarkitekter. De kan få utlopp för sin kreativitet och idag finns nästan inga begränsningar för vad som går att skapa med mönstrad betong. Runt din utomhuspool kanske du väljer ett mönster som liknar en berghäll. Det går att hitta massvis av inspiration på nätet. Många byggföretag är också duktiga på att bidra med idéer och tips.

Hur mönstrad betong gjuts

Att gjuta betong är väderberoende och skulle förhållandena vara olämpliga får gjutningen skjutas upp. Trots allt vill du ha bästa möjliga resultat, och då är varken regn eller hagel lämpligt. I så fall väntar företaget tills förutsättningarna är bättre. Där det behövs används en form för gjutningen. Det görs i förväg och vanligtvis inte på gjutdagen. Ytor där det inte ska vara betong kan behöva plastas in eller fettas in för att skydda mot eventuellt betongstänk.

Därefter är det bara att gjuta med betong som håller den färg som kunden och företaget kommit överens om. Olika verktyg och tekniker gör att ytan blir jämn och att det förvalda mönstret kan präglas på betongytan. Sedan sker visst efterarbete och borttagning av betongrester. Till sist har du en beständig och slitstark betongyta. Du kan luta dig tillbaka i trädgårdsstolen medan många grannar får slita med ogräs och andra problem.

Svar på vanliga frågor om mönstrad betong

Många känner viss tveksamhet kring mönstrad betong och kan tycka att en traditionell metod med stensättning känns tryggare. Det är dock en beprövad teknik som blivit allt bättre och idag ger mycket stora möjligheter till anpassningar av mönster och struktur. Här kommer svar på några vanliga frågor:

Är mönstrad betong slittåligt?

Mycket hänger på att företaget som gjuter betongen har kompetens och erfarenhet. Kvaliteten på materialet är viktig, men än viktigare är det med ett gediget förarbete. Om marken förbereds på rätt sätt så blir mönstrad betong väldigt hållfast. Den kommer bli lika stabil som betongen i en husgrund och risken för sprickor och förskjutningar blir mycket liten. Mönstret kommer hålla sig under lång tid och betongytan är tåligare än vanliga plattor.

Vilka mönster och färger finns tillgängliga?

I en färg- och mönsterkarta går det att titta på bilder av de tillgängliga alternativen och hitta något som passar till det aktuella projektet. Mönstrad betong är perfekt för att efterlikna gatsten eller stenplattor. Det går till och med att göra designen mer sliten, så att den påminner om gatstenen i gamla stan i någon storstad som London eller Stockholm. Mönstret kan vara rakt eller bågformat. Ett mönster med plattor kan göras i olika storlekar och det går utmärkt att efterlikna ett traditionellt hantverk med stenplattor. Gällande färg är det enkelt att påverka hur ljus eller mörk den mönstrade betongen ska vara genom att välja nivån av svart. Ett bra tips är att titta på bilder för att få en bättre uppfattning om olika nyanser.

Vad kostar mönstrad betong?

Det beror förstås på hur många kvadratmeter du tänkt gjuta, var du bor och vilket företag du anlitar. Ett gott råd är att helt enkelt fråga om en offert. Det brukar räcka att fylla i några enkla uppgifter i ett formulär, sedan kommer du ha en ganska bra uppfattning om priset när företaget återkommer. Likt många andra byggprojekt så brukar det vara billigast att använda någon form av standardlösning. Kostnader tillkommer ju mer specialiserat och komplext projektet är. Till exempel kanske du är ute efter någon ovanlig färg på betongen eller något unikt mönster.

Det blir också dyrare om det är svårt att komma åt med vanlig betonglastbil. I så fall måste en pumplastbil användas och det kostar extra. En annan sak som kan sänka kostnaden är om det går att gjuta mot en befintlig mur eller husgrund. Annars används en form för att undvika att betongen rinner ut på till exempel gräsmattan eller vad som nu omger betonggjutningen.