Minigrävare

Funderar du på att köpa en minigrävare? Då står du inför ett viktigt beslut. Det finns en stor variation av olika grävare att välja mellan och valet är inte alltid så enkelt. Dessutom kostar minigrävare en hel del, så köpet är en stor investering för de allra flesta. Vilken minigrävare bör man då satsa på? Vilka storlekar och funktioner kan man välja mellan? Är märket av betydelse? I den här artikel redogör vi för allt du behöver veta.

Vad är en minigrävare?

En minigrävare är en grävmaskin som väger mellan 0,5 och 8 ton. Maskinerna finns i flera viktklasser och lämpar sig för såväl arbete i en villaträdgård som för större projekt. I regel fungerar minigrävare bäst för mindre eller mellanstora arbeten, till exempel anläggning av pool, grusmatta, stengång eller grusgång. De är också perfekta maskiner vid exempelvis rivningsarbeten eller dränering.

Till skillnad från större grävmaskiner är minigrävare enklare att både transportera och förvara. De är även smidigare och kan används på mindre ytor, exempelvis villaträdgårdar. Dessutom har minigrävare nästan alltid larvband av gummi. Därför är de snällare mot asfalten när de framförs, vilket är uppskattat när du kör maskinen på din tomt. Just gummit är däremot mer utsatt på tuffare ytor som skogsvägar och i värsta fall kan det till och med slitas av. Notera att det i de flesta fall inte går så illa, utan det krävs ganska lång körning i en väldigt tuff terräng för att det ska hända. Om du planerar att transportera minigrävaren och bara använda den på plats behöver du inte oroa dig för den här typen av besvär.

En annan positiv aspekt med minigrävare är att det inte krävs några större förkunskaper för att kunna använda dem. Ungefär en timmes övning räcker för att kunna hantera maskinen. Minigrävare är alltså ett bra alternativ när du vill kunna påbörja ett arbete snabbt utan att behöva gå utbildningar eller ha andra behörigheter.

Vilka märken finns det av minigrävare?

Det finns ett brett utbud av minigrävare att välja bland. En del märken är mer kända än andra, men det innebär inte nödvändigtvis att de är bättre. Ett tips är att läsa på lite om olika märken och minigrävarna de erbjuder innan du fattar ett beslut. Några kända märken listas nedan:

  • Airman
  • Atlas
  • Bobcat
  • Cams
  • Case
  • Caterpillar
  • Doosan
  • Hanix
  • Hinowa
  • Hitachi
  • Hyunday
  • JCB
  • Kamatsu
  • Messersi
  • Nante
  • Sunward
  • Terex
  • Volvo
  • Wacker Neuson
  • Yacai
  • Yanmar

I valet av minigrävare bör du givetvis titta på flera aspekter. När det gäller just märket är det ofta klokt att välja något som du enkelt kan hitta reservdelar eller redskap till. Precis som med en bil lönar det sig att välja ett märke som är relativt vanligt i ditt område, så att du snabbt kan få hjälp om det skulle uppstå problem.

Redskap till minigrävare

Vid köp av minigrävare ingår det oftast en del tillbehör, exempelvis en grävskopa. Däremot är det inte säkert att de tillbehören är tillräckliga, utan det är sannolikt att även andra tillbehör kommer behövas. Behovet varierar givetvis beroende på vad du planerar att göra, men många använder minigrävare till exempelvis rivning, dränering, för att sätta upp staket samt hålla tomten ren från snö och grus.

Det finns en hel del redskap som du kan köpa till din minigrävare. Du hittar delar som din maskin redan har men som kanske blivit skadade, men även helt andra delar så att du kan göra ännu mer med grävaren. En minigrävare kan användas inom många olika områden så länge du har rätt tillbehör. Valet av produkter bör givetvis anpassas till arbetet du önskar utföra. Nedan listas några vanliga redskap:

  • Asfaltsskärare
  • Avjämningsbalk
  • Energiklipp
  • Entreprenadgrip
  • Kranarm
  • Kratta
  • Rivningsgrip
  • Skopor
  • Sopborste
  • Sopvals
  • Stengrip
  • Timmergrip
  • Tjälrivare
  • Trumbärare

Vad kostar en minigrävare?

Priset kan variera en hel del beroende på vilken minigrävare du väljer. En maskin på cirka åtta ton är givetvis större och har fler funktioner än en på 0,5 ton. Därför är det också skäligt att en stor minigrävare kostar betydligt mer. För en maskin på cirka ett ton ligger priset ofta omkring 150 000-400 000 kronor. Det exakta priset varierar beroende på vilket märke du väljer samt kvalitet och vilka funktioner som erbjuds. Större modeller, exempelvis på fem ton, kostar istället runt 600 000 kronor. Även här varierar priset mellan olika maskiner. Skulle du vara intresserad av en minigrävare på åtta ton bör du räkna med att den kostar cirka 700 000 kr. Det är också möjligt att köpa en begagnad maskin och spara några tusenlappar.

När det gäller priset bör man notera att storleken och vikten inte alltid är av störst betydelse. Mycket handlar om vilket märke du väljer och vilka finesser maskinen kommer med. Precis som inom andra områden anses vissa märken vara mer exklusiva, varför de har högre priser. Detsamma gäller finesserna; ju mer avancerad en minigrävare är, desto mer kostar den. Vissa större maskiner kan alltså kosta mindre än en del mindre maskiner.

Hyra eller köpa minigrävare?

En minigrävare är inget billigt inköp. Därför kan det vara klokt att hyra maskinen istället, framförallt om du bara behöver den vid något enstaka tillfälle. Det viktiga här är att titta på vilka behov du har. Behöver du en minigrävare för att bygga pool eller fixa till din trädgård? Då är det högst sannolikt att du bara behöver en maskin under ett par dagar, eventuellt både under våren och hösten. I sådana fall är det givetvis ingen vits med att köpa en maskin. Istället kan du hyra en för cirka 1200-1500 kronor per dygn. En del företag erbjuder dessutom rabatt om du vill hyra maskinen i flera dagar eller en vecka. När du hyr en maskin kan du ofta få den hemlevererad och leverantören kan också ta hand om leveransen tillbaka. Du behöver inte heller tänka på var du ska förvara maskinen.

I vissa fall kan det däremot vara bättre att köpa en minigrävare. Om du t.ex. arbetar och driver ett företag inom branschen kan det snabbt löna sig att köpa en maskin istället för att betala 1200-1500 kronor varje dygn du behöver använda en. Det gäller kanske främst om du behöver en mindre maskin som kostar runt 150 000 kronor.

Vilken skopbredden bör man ha?

Skopbredden varierar mellan olika minigrävare. Stora maskiner har större skopor än mindre minigrävare. När du väljer maskin och skopbredd bör du i första hand titta på vilka behov du har. Ska minigrävaren användas till att anlägga en uppfart eller gräva diken? Då behöver du en lite större skopa. Skulle du istället vilja trycka ner stolpar till ett nytt staket eller gräva ner en kabel fungerar det bättre med ett mindre alternativ.

Vanliga frågor

När man funderar på att köpa en minigrävare uppstår det oftast en del frågor. Nedan tittar vi på några vanliga frågeställningar som kunder brukar undra över – kanske får även du svar på dina frågor!

Bör man köpa en begagnad minigrävare?

Att köpa en begagnad minigrävare är givetvis billigare än att köpa en helt ny maskin. Det kan vara en lönsam affär, framförallt om maskinen inte är allt för gammal. Om maskinen inte har några fel, eller endast obetydliga småfel, kan det vara en god idé. Däremot faller det ett större ansvar på dig som köpare, eftersom du trots allt tar en större risk än när du väljer en helt ny maskin. För att affären ska bli lyckad bör du undersöka säljaren och be att få maskinen granskad av en tredje part.

Får vem som helst använda en minigrävare?

Med tanke på att en minigrävare är ett stort entreprenadfordon kan det verka skäligt att behöva förkunskaper för att få köra den. Det stämmer faktiskt inte riktigt, utan det enda som krävs är en giltig legitimation samt att föraren är myndig. Några andra krav ställs faktiskt inte av lagen. Däremot kan företagen som hyr ut maskinerna ställa vissa krav. Även om det inte ställs några särskilda kunskapskrav bör man givetvis alltid använda sunt förnuft.

Hur stor roll spelar märket?

Inför valet av grävmaskin är det viktigt att prioritera kvalitet. Samtidigt kan just kvaliteten vara en svår aspekt att få klarhet över, eftersom alla tillverkare marknadsför sina grävare som högkvalitativa. Ett bra sätt att se hur mycket en leverantör tror på sina produkter är att titta på vad som utlovas. Hur ser garantitiden ut? Vad ingår i garantin? Vilken typ av hjälp erbjuds vid oväntade problem? Huruvida du föredrar ett märke framför andra är en smaksak, men det rekommenderas att man tittar på bl.a. funktioner, garanti, pris o.s.v. och inte enbart märket. Ett välkänt märke är ingen garanti på att produkten är rätt för just dig.

Hur stark bör en minigrävare vara?

Det beror på hur du vill använda den. Man kan enkelt tänka att ju starkare maskinen är, desto bättre. Det stämmer i många fall, framförallt vid större arbeten som kräver mer kraft. Men det finns även en nackdel, nämligen att ju tyngre och starkare en maskin är, desto mer kan den skada området den används i. Om du planerar att använda maskinen som företagare kan en större maskin vara bäst, men för mindre arbeten i t.ex. en villaträdgård är det ofta bättre med en lättare variant.