Fibergrävning

Fibergrävning

Välkommen till ännu ett nytt blogginlägg. I detta inlägg kommer vi att prata om fibergrävning och det inkluderar även bredbandets historia, certifikatet för robust fiber och redskap man kan behöva för att lyckas med en bra fibergrävning.

Om du har frågor gällande något i texten så är du varmt välkommen att kontakta oss på Nordisk Maskin. All text är skriven av vår personal och vi besvarar gärna era frågor. Du kan maila oss på info@nordiskmaskin.se eller ringa in till oss på 0589-102 32 så besvarar vi era frågor direkt!

Bredbandets historia

Den tekniska utveckling under de senaste tre decennierna har gått i en rasande fart och kollar man på förväntningarna under 80-talet och i början av 90-talet så har man verkligen överträffat många förväntningar om hur bredbandet skulle arta sig i vårt samhälle. Förr i tiden handlade det mycket om VHS-kassetterna och även fenomenet med bärbara CD-spelare – idag känner knappt ungdomarna till dessa, på den tiden magiska prylar. Många minns säkert hur man behövde koppla upp sig på telenätet med hjälp av ett modem för att kunna få tillgång till internet i sin bostad. Vem minns inte det häftiga analoga ljudet som utspelade sig vid ett uppkopplingsförsök?

I början av 1990-talet så började fenomenet med bredband att förekomma i folkmun. Bredbandet definierades till en början som ett alternativ till den smala uppkopplingen via telefonnätet, men den definitionen ändrades rätt så snabbt och kraven på snabba anslutningar växte och den smalbandiga modemuppkopplingen slussades sakta ut ur folkhemmet. EU satte till och med ett krav på att en uppkoppling skall vara minst på 256 kbit/s för att kunna klassas som bredband. Det skiljer sig rätt ordentligt för hur det en gång i tiden började med uppkopplingen via telenätet.

Under tidigt 2000-tal så introducerades även ADSL. Det är en typ av uppkoppling som sker via koppartråd. Den här tekniken skulle dock inte bli speciellt långlivad, då man hade begränsade möjligheter för en hög hastighet på sin uppkoppling. Det förekom diskussioner om ens ADSL skulle få kallas bredband i folkmun, med hänvisningen till de hastighetskrav som tidigare ställts.

Utbyggnationen av fibernätet pågår fortfarande och i början av utbyggnaden så fokuserade man på fristående villor utanför de stora tätorterna eftersom utbyggnationen hittills varit fokuserad på flerfamiljshus. Under 2013 hade i snitt var tionde villa i Sverige tillgång till uppkoppling via fibernätet – du kan nog räkna baklänges hur många som har tillgång till fibernätet idag, 2021. Regeringens stora mål var att Sverige skall ha “bredband i världsklass” och det finns en utmaning i att lösa problemet med kostnaden för att ansluta sig till fibernätet. Idag kan kostnaden variera på mellan 7 000 kronor till 70 000 kronor, vilket är en väldigt hög kostnad i mångas fall. Bredbandets historia är långt ifrån färdig – Vi kan konstatera att vi lever mitt i utvecklingen just nu. En otroligt spännande tid har vi framför oss – Fibernätet är framtiden för alla hushåll i Sverige.

Certifikatet för Robust fiber

För att kunna säkerställa robusthet i alla fiberanläggningar så har branschens aktörer gemensamt kommit överens om minimikrav för ett robust nät. Certifieringen grundar sig på kraven som är framtaget av konceptet Robust fiber.

Robust fiber har godkänt ett antal utbildningspartners runt om i Sverige för att hålla utbildningar inom konceptet. I samband med alla utbildningar så finns möjlighet att genomföra ett prov för att få ett formellt bevis på sin kompetens.

I grunden behöver Sverige fibernät som är byggda på ett robust sätt. Robust fiber är som vi beskrev ovan ett branschgemensamt koncept med syfte att ge en tydlig vägledning till dig som önskar att bygga robusta och driftsäkra fibernät. Konceptet har tagit fram egna anvisningar som är tänkta att fungera som hjälp vid förläggning av fibernät. Anvisningar beskriver ett antal moment inom exempelvis förläggningsmetoder i olika markförhållanden, material, kravställning för att bygga robusta noder samt dokumentationsrutiner. I anvisningarna finns också en översikt av genomförandeprocessen från planering av förläggningen tills den är satt i drift.

Om du är sugen att genomgå Robust fibers utbildning så finns konceptet att tillgå via deras hemsida www.robustfiber.se. Samtliga kurstillfällen finns upplagda på deras sida, så det är bara att anmäla sig till en kurs som passar. Om du inte hittar det du söker i deras utbildningslista så kan du maila in till info@robustfiber.se för att få svar på dina frågor.

Vad behöver man för redskap och maskiner för att kunna göra en fibergrävning?

Ifall du pysslar med fibergrävningar så vet du säkert redan vilka typ av maskiner och redskap som behövs. Här på Nordisk Maskin har vi alla maskiner och redskap som krävs för att kunna genomföra en ordentlig fibergrävning.

Vi kan helt klart tipsa om vår asfaltsskärare. I vårt sortiment finns många olika varianter tillverkade av SE-Equipment och Engcon. Här hittar du våra asfaltsskärare.

Om du har en asfaltsskäraren från engcon undviker du alldeles för dyra kostnader med asfalt som grävs bort i onödan i samband med ert anläggningsarbete. Asfaltskäraren kan med fördel också användas vis känsliga ytor te.x gräsytor och andra ställen där det krävs precision. Asfaltsskärare från Engcon finns i 10 olika storlekar och modeller och från SE-Equipment finns det sex olika storlekar.

Om du saknar en viss storlek så är du varmt välkommen att kontakta oss på Nordisk Maskin. Vi tar gärna in tips på produkter och storlekar ifall vi saknar något i vårt sortiment. Alla tips mottages varmt av vår kundtjänst på info@nordiskmaskin.se. Märk ditt mail med “Asfaltsskärare”.

Varför ska du köpa din asfaltsskärare från Nordisk Maskin?

Det korta och enkla svaret är att vi vet vad vi pysslar med och vilka asfaltsskärare som är av kvalité. Vi som grundade Nordisk Maskin har varit verksamma i branschen i många år och har byggt en mångårig erfarenhet, därför har vi kunnat välja bra produkter till vår webbshop. Allt för att du skall känna dig trygg med ditt köp. Om du skulle behöva rådgivning så är du varmt välkommen att ringa in till vår kunniga personal på 0589-102 32.

Vi erbjuder även en flexibel betalning där du kan välja att betala din asfaltsskärare direkt med bankkort eller så kan du dela upp din faktura med en delbetalning eller betala med faktura. All vår finansiering går via Wasa Kredit eller Nets, beroende på ifall du är en privatkund eller företagskund. Alla är välkomna till oss och vi gör ingen skillnad på ifall du är det stora företaget i stan eller den mindre firman på landet. Hos oss får alla tillgång till samma ärliga priser som är satta efter branschens standard.

Hur går en fibergrävning till?

Om man inte varit i branschen eller varit med på en fibergrävning tidigare så kan det vara svårt att veta hur det går till. Vi kommer i dessa videoklipp från Youtube visa hur olika typer av fibergrävningar går till. (Nordisk Maskin äger inte rättigheterna för dessa filmer)

GavleNets instruktionsfilm för fibergrävning på din tomt

Du kan även besöka GavleNet och Gävle Energis YT-kanal här.

Privatperson som filmar fibergrävning med CAT 324D

Vi hoppas det kan ge lite insikt i hur en fibergrävning går till. Filmerna kanske inte visar fullt exakt hur alla fibergrävningar går till, men det ger lite perspektiv på hur en fibergrävning kan gå till. Nordisk Maskin har inte producerat dessa filmer själva, dessa är tagna från Youtube.

Slutord (saxat från Robust Fiber)

Sverige behöver fibernät som är byggda på ett robust sätt. Robust fiber är ett branschgemensamt koncept med syfte att ge tydlig vägledning till dig som vill bygga eller upphandla robusta och driftsäkra fibernät.

Det har hittills inte funnits någon etablerad standard för hur ett nät bör förläggas för att vara robust och driftsäkert. Konceptet Robust fiber, där ett stort antal aktörer inom telekombranschen samt Post- och telestyrelsen ingår, skapades för att hjälpa den som arbetar med att beställa, bygga eller besiktiga fibernät.

Konceptet har tagit fram anvisningar som är tänkta att fungera som hjälp vid anläggning av fiber. Anvisningarna beskriver ett antal moment inom exempelvis projektering, förläggningsmetoder i olika markförhållanden, materialval, metoder för att bygga robusta noder, samförläggning samt dokumentationsrutiner.

Anvisningarna beskriver de minimikrav som ska gälla när man planerar, projekterar, förlägger, dokumenterar och besiktar fibernät.

Konceptet arbetar också för att höja kompetensnivån om robust fiberanläggning hos företag inom branschen. Det finns därför möjlighet för företag att certifiera sina verksamheter samt för besiktningsmän och anställda att genomgå utbildningar Mer information om dessa hittar du på robustfiber.se.

Vi hoppas du funnit denna text lärorik och ifall det dyker upp några frågor är du välkommen att kontakta oss på Nordisk Maskin. Vi finns tillgänglig på mail info@nordiskmaskin.se och på telefon 0589-102 32. Vi önskar dig varmt välkommen!

Nästa vecka kommer ännu ett nytt blogginlägg – kom ihåg att spara vår hemsida i dina favoriter ifall du vill lära dig mer om vår bransch. Om du skall handla maskiner, redskap och verktyg i framtiden så vet du vart du skall vända dig – www.nordiskmaskin.se

Tack för du läst,

Teamet bakom Nordisk Maskin